T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GİRESUN / TİREBOLU - Tirebolu Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

PANSİYON TALİMATNAMELER

.

AŞÇI GÖREV TALİMATI

  Aşçı çalışmalarında diyet uzmanına diyet uzmanı yoksa müdür yardımcısına karşı sorumludur

1.     Günlük tüketim maddeleri tabelasına göre kendisine teslim edilen besin maddelerini (varsa diyet uzmanının gözetim ve denetimi altında)mevcut listeye göre en iyi şekilde pişirip hazırlamak, kalitesini ve görüntüsünü bozmadan dağıtmak

2.     Teslim aldığı besin maddeleri bozulmayacak şekilde saklamak ve eksiksiz olarak hazırlanması, tamamen sarfına ve ziyan edilmemesini sağlamak.

3.     Mutfakta kullanılan bütün bakır kapların ve gereçlerin daime kalaylı ve temiz bulunmasına dikkat etmek, mutfağın genel temizlik ve çalışma disiplinini sağlamak.

4.     Self servis olarak dağıtımı yapılan yiyeceklerin artan kısmı için yemek almak isteyenlere duyuru yapmak ve artan yiyecek olduğu takdirde tutanak yapmak.  Aşçı yardımcısı ile birlikte imzalamak.

5.     Mutfakta bulunan makine ve avadanlıkların temiz bakımlı ve kullanıma hazır halde bulundurulma sının sağlanması.

6.     Hazırlanan yemekler Okul Müdürü ilgili Müdür Yardımcısı ve yemekhane nöbetçi öğretmenince kontrol edilmeden dağıtımın yapılmaması.

7.     Ekmekler dilim halinde hazırlanarak herkesin yiyeceği kadar olması zayiatın en aza indirilmesinin sağlanması.

8.     Yemek dağıtım işleminin bitiminden itibaren kullanılan makine ve mutfak malzemelerinin bakım ve temizliğinin yapılması.

9.     Okul mutfağına tabela dışında hiç bir yiyecek sokulamaz ve özel yemek pişirilemez.

10.     Yemekhane dışına yemek ve erzak çıkarılmaz, yemek zamanları dışında yemek verilmez.

11.     Hazırlanan yemeklerden birer porsiyon 48 saat buzdolabında bekletilmesinin sağlanması.

12.     Mutfakla ilgili olarak kullanılan makine ve avadanlıkların arızalarının giderilmesi veya giderilmesi için ilgili Müdür Yardımcısının haberdar edilmesi.

13.     Mutfakta çalışan personelin 6 ayda bir sağlık kontrolünden geçirilmesi, gerektiğinde sağlık raporunun denetim için yanında bulundurulması.

14.     Mülki amirce lüzum görülecek zamanlarda yapılan fazla çalışmalar için fazla mesai ücreti ödenmesi esastır. Ücret ödemesi yapılamadığı takdirde yaptığı fazla çalışma kadar izin verilir. Bu izin yıllık izne ilave edilir.

15.     Mutfak bölümünün emniyete alınması, yedek anahtarın ilgili müdür yardımcısında bulundurulması

16.     Okul müdürlüğünce verilen yazılı ve sözlü emirlerin yerine getirilmesi

 

AŞÇI YARDIMCISI GÖREV TALİMATI

Okullarda; aşçıya yardımcı olmak, yemeklerin pişmeye hazırlanması, dağıtımı, bulaşık ve temizlik işlerini yürütmek üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir.

1.Aşçı bulunmadığı zaman onun görevlerini yapmak.

2.Aşçının vermiş olduğu diğer görevleri yapmak.

3.Bulaşık yıkamak.

4.Aşçıyla birlikte mutfak malzemelerinin sayım, denetim ve kont-rolünü yapmak, yemekhane dışına çıkarılmasını önlemek.

5.6 ayda bir sağlık kontrolünden geçmek. Bu belgeyi yanında bulundurmak.

6.Yemekhaneye dışarıdan malzeme getirilmesi ve dışarıya malze-me çıkarılmasını önlemek. (Revir hariç)

7.Okul müdürlüğünce verilen görevleri yapmak.

NÖBETÇİ BELLETİCİ ÖĞRETMEN GÖREV TALİMATI

1.Pansiyonlarda kalan öğrencilerin ders saatleri dışında eğitimleri ile ilgilenmek,

2.Öğrencilerin çalışma zaman ve yerlerinde, etütlerde sessizce ders çalışmalarını sağlamak ve gerektiğinde onların çalışma sırasında derslerde karşılaştıkları güçlüklerin çözümüne yardımcı olmak,

3.Öğrencilerin günlük vakit çizelgelerini uygulamak ve gece bekçilerini kontrol ederek gereken direktifleri vermek.

4.Yemekhane ve yatakhane öğrencilerin başında bulunarak vaktinde yatıp kalkmalarını, düzenli bir şekilde yemek yemelerini sağlamak.

5.Çamaşır yıkama ve banyo işlerinin zamanında ve düzenli olarak yapılmasını sağlamak.

6.Etüt aralarında öğrencileri gözetimi altında bulundurmak.

7.Etütlerde yoklama yapmak, yoklama pusularını ilgili müdür yardımcısına vermek.

8.Hastalanan öğrencilerin durumunu nöbetçi öğretmen ve idarecilere bildirmek.

9.Pansiyonla ilgili hizmetlerin okul idaresince tespit olunan iç yönerge hükümlerine göre yürütülmesini sağlamak.

10.Pansiyona gelen ve gidenlerin kim olduklarını öğrenip, durumları ile ilgilenmek,

11.Pansiyon eşyasının meydanda kalmamasına dikkat etmek, ilgililerin haberi olma-dan eşyanın okul dışına çıkarılmasını önlemek.

12.Pansiyon nöbet defterine nöbeti ile ilgili hususları yazmak.

13.Gündelik yiyeceklerin tartılarak ambardan tabelaya göre çıkarılmasında, dışarıdan gelen yiyeceklerin muayenesinde hazır bulunmak.

14.Önemli disiplin olaylarında okul idaresine zamanında duyurmak ve kendisine verilen diğer görevleri yapmak.

15.Okul müdürlüğünce verilen pansiyonla ilgili diğer görevleri yapmak.

BULAŞIK YIKAMA TALİMATI

Bulaşıkların yıkanması insan sağlığı açısından son derece önemli bir husus olup; yeteri kadar temizlik yapılamamış kaplar, kullanılan makine ve avadanlıklar mikrop üreterek insan sağlığını tehdit ede-bilmektedir.

Özellikle yatılı okullarda bu işle görevli personel ve öğrencilere tat-bikat yaptırılarak eğitimlerinin sağlanması gerekmektedir.

Bulaşık yıkama işleminin zevkli olması için aşağıdaki hususları ve gereçleri hazırlamak lazımdır.

1.Bulaşık Yıkama Araç Ve Gereçleri         :

a)Bulaşık yıkama kabı,

b)Bulaşıkların süzülmesine yarayan tel,

c)Sabun ve deterjan, soda, bulaşık teli,

d)Bulaşık fırçası ve sürtücü tozlar,

e)Bulaşık durulama kabı, kurulama bezleri ve sünger,

f)Otomatik bulaşık yıkama makinesi.

2.Bulaşık Yıkamayı Kolaylaştıran Araç Ve Gereçler:

a)Yıkanan kapların süzülmesine yarayan tel, bulaşık yıkama kabının solunda bulunmalıdır,

b)Sabun ve deterjan bulaşık yıkama kabının sağına veya ön tara-fına konulmalıdır.

 3.Bulaşık Yıkamada Kolaylıklar  :

a)Yıkamaya hazırlık,

b)Yıkama ve durulama,

c)Süzme ve kurulama,

d)Temizlik "Ocak, lavabo, bulaşık kabı, bulaşık bezleri" vs. te-mizliği.

 4.Yıkamaya Hazırlık:

a)Tabakların yemek artıkları kâğıt veya bulaşık fırçası ile önce silinir,

b)Yemek pişen yağlı tencereler, şurup kapları, sıcak sabunlu su ile süt, yumurta, peynir gibi maddeler bulunan kaplar soğuk su ile ıslatılmalıdır.

c)Yıkanacak bulaşıklar, bulaşık yıkama kabının sağ tarafına ve aynı cinsten olanları bir araya koyarak dizmelidir.

d)İlk önce yıkanacaklar bulaşık kabının daha yakınına, diğerleri de büyükler altta olmak üzere sıralanmalıdır.

e)Çatal, kaşık, bıçak, kırılacak kaplardan ayrı olarak metal bir kabın içinde toplanmalıdır.

5.Yıkama ve durulama   :

a)Bardaklar,

b)Çatal, kaşık, bıçaklar,

c)Tabaklar,

d)Yemek pişirilen kaplar.

 Yukarıda açıklanan sıraya göre bulaşık kapları içine konan sıcak suya sabun veya çeşitli deterjanlardan biri konur. Köpürtülür, bulaşık bezi ve süngerle yıkanır. Bu yıkama sırasında:

a)Bulaşık kabının içine tabakları koyunuz.

b)Tabakları tek tek sol elinizle tutarak ve sağ elinizle yıkayınız,

c)Bulaşık suyu kirlendikçe değiştiriniz,

d)Bakır, alüminyum tencereler yıkandıktan başka sürtücü tozlar-la ovarak temizleyiniz,

e)Hiçbir zaman alüminyum kapları sodalı suyla yıkamayınız. Zira soda alüminyumu karartır ve delinmesine sebep olur. Alümin-yum kapları ince alüminyum teli veya sürtücü tozlarla ovup temizleyebilirsiniz.

f)Yıkanan kaplar, sıcak su ile durulanıp süzülme yerine bırakılır. Durulama suyunun sıcak oluşu kapların daha çabuk kurumasını sağlar ve dolayısıyla kurulama bezinden ve enerjiden tasarruf sağlar.

g)Deterjan kullanarak bulaşık yıkamışsanız, yıkanan kapları çok iyi çalkalamak gerekir. Aksi takdirde kapta kalan deterjan ar-tıkları sağlığımızı tehlikeye koyar.

6.Süzme ve Kurulama                   :

Sırasıyla kendilerine mahsus kurulama bezleri kullanarak kuruladığı mutfak araçlarını yerlerine yerleştiriniz.

7.Bulaşık sonu temizlik:

a)Bulaşık yıkama kabını sıcak sabunlu su ile yıkayıp, durulayıp ve kuruladıktan sonra yerine koyunuz,

b)Bulaşık bardak ve tabak kurulama bezlerini el dayanabilecek sıcaklıktaki sabunlu su ile veya deterjanla yıkadıktan sonra iyi-ce durulayıp ve kuruması için düzgünce asınız.

 8.Bulaşık Yıkama Yerinin Yapıldığı Malzemeye Göre Temizliği:

FAYANS: Lavaboları temizlik tozlarından biri (Vim, Fay) ile ovularak lekeleri çıkarılır. Tozun lavaboyu çizmeyen cinsten olmasına dikkat etmelidir. Tuzruhu kullanmak doğru değildir. Fayansın cilasını alır. Fayansın parlaklığı gider. Daha çabuk kirlenecek hale gelir.

EMAYE: Lavaboların temizlenmesi daha kolaydır. Sadece sabunlu su kullanılır.

ÇELİK: Lavabolarda mutfağımızda yer almaya başlamıştır. Yumuşak sabun ve temizleyici tozlarla temizlenir. Sıcak su ile durulanıp sonra kurulamalıdır.

BAKIR: Lavaboların temizliğinde sıcak sabunlu su kullanılır. Lekeleri çıkarmak ve parlatmak için evlerde temini mümkün olan sirke ve tuz veya un ile sirke bir limon kabuğu ile sürülerek parlatılır. Vim, Fay gibi sürtücü tozlar da kullanılır.

 9.Bulaşık Bezlerin Temizliği        :

a)Sağlık sebeplerden dolayı bulaşık bezlerinin ev temizliğinde kullanılması doğru değildir. Ocak ve lavaboları temizlemek için-de hususi bezler kullanılmalı ve onların bakımına da önem vere-rek mutfak dolaplarının belirli yerlerinde saklanmalıdır.

b)Bulaşık bezlerini yıkama günlerinden hariç zamanlarda ilaçlamak lazımdır. Bu suretle sadece temiz kalmalarını sağlamaktan başka dezenfekte de etmiş oluruz.

c)Bulaşık bezlerini dezenfekte etmek için, piyasada bulunan beyazlatıcı çamaşır sularından faydalanmak mümkündür. İlacın miktarını şişenin üzerinde yazılı tarife göre tespit etmelidir. Bezler ilaçlı sudan çıkarıldıktan sonra bol su ile teker teker çalkalan-malıdır.

d)Beyazlatıcı suların bulunmadığı zamanlarda, bulaşık bezlerini sodalı sabunlu su ile kaynatmalıdır.

e)Bezler durulanmadan sonra iyice silkelenerek ve kenarları çekiştirilerek asılırsa düzgün olarak kuruması sağlanmış olur.

BUZDOLABI KULLANIŞI VE TEMİZLİK TALİMATI

Buzdolabı çiğ ve pişmiş yiyeceklerin saklanmasında kullanılan bir araçtır. Lüks olmaktan ziyade büyük bir ihtiyaçtır. Sıcaklık yiyeceklerin bozulmasını çabuklaştırır. Yiyecek maddeleri içindeki bakteriler sıcak ortamda çok çabuk ürerler. Böylece yiyecek maddelerinde çürüme, kokma vs. meydana gelir. Soğuk ise mikropları uyuşturur ve faaliyetini durdurur. Bugün soğukta koruma bütün dünyada yaygın ve olumlu bir yol olarak kabul edilmiş, hatta her evde buzdolabından başka bir de "Deepfreze" dediğimiz daha fazla soğutucular da bulunmaktadır.

   Buzdolaplarına çeşitli derecelerde soğutma imkânları yapılmıştır. Buzluğu da "Deepfreze" vazifesini görebilir.

  Pazar veya satıcıdan aldığınız çiğ veya pişmiş bütün yiyeceklerinizi buz-dolaplarında saklamamız sağlığımız ve tat zevkiniz yönünden çok önemlidir.

ÇAMAŞIRHANE SORUMLUSU GÖREV TALİMATI

Okul müdürlüğünce bir öğrenci çamaşırhane sorumlusu olarak görevlendirilir. Ayrıca çamaşırhane sorumlusu yardımcısı da görevlendirilir.

1.Çamaşırhanenin bakımı ve kontrolünden sorumludur.

2.Çamaşırhane cumartesi ve Pazar günleri açık bulundurulur. Acil durumlar-da Nöbetçi öğretmen ve belletici öğretmenden izin alınarak çamaşırhane açılabilir.

3.Çamaşırlar okul idaresi tarafından uygun görülen makinelerde kullanma talimatları doğrultusunda yıkanırlar.

4.Temizlik maddesi ve deterjan çamaşırhane sorumlusuna teslim edildikten sonra sorumlu tarafından yeteri kadar verilir. Tasarrufa önem verilir.

5.Çamaşırhanede temizlenmesi uygun görülmeyen battaniye, halı, yatak, yıkaması okul personelince yapılır.

6.Çamaşır kurutma yeri okul idaresince belirlenir. Başka alanlarda çamaşır kurutması yapılmasına engel olur.

7.Kurutulan çamaşırların ütüleri ütü odasında yapılmasını sağlar.

8.Arızalı makine ve avadanlıklar okul müdürlüğüne bildirilerek onarımlarının yapılmasını sağlar.

9.Çamaşırhanenin zararlı böcek ve haşerelerden temizlenmesini sağlamak üzere ilgililerle işbirliği yapar.

10.Çamaşırhanenin tertip düzeni sağlar, kirli çamaşırların konulmasına engel olur.

11.Çamaşırhane sorumlusu görevlerinde pansiyon Müdür Yardımcısı nöbetçi öğretmen belletici öğretmen ve pansiyon başkanına karşı sorumludur.

DOLAP YERLEŞİM PLANI VE TALİMATI

Dolap alt ve üst rafları mutlaka bez veya kâğıt ile kaplandıktan sonra eşya yerleşimi yapılır.

1.Banyo havlusu, el ve yüz havlusu, iç çamaşırları düzgünce katlanarak yerine konulur. Günlük el-yüz havlusu askılığa asılır.

2.Diş fırça ve macunu, el sabunu kesinlikle plastik kutular içinde bulundurulur.

3.Mont, gömlek, pantolon, palto vb. giyecekler askılığa asılarak konulur.

4.Kitaplar, defterler ve diğer ders araç ve gereçleri düzgünce istiflenerek konulur.

5.Ayakkabılar ayakkabılıkta bulundurulacaktır. Boya ve fırçalar da poşet içinde do-lapta olacaktır.

6.Kirli çamaşırlar da mutlaka düzgünce kat-lanmış olarak poşet içerisinde bulundurulacaktır.

7.Dolap üzerlerine ve içine resim ve ders ile ilgisi bulunmayan broşür yazı asılmayacaktır.

8.Haftada bir dolap temizliği yapılacaktır.

9.İzinsiz dolap tamiri ve boya yapılmayacaktır.

10.Bu talimat dolap kapağının içinde asılı bulundurulacaktır.

 

 

ETÜT BAŞKANI GÖREV TALİMATI

                Her etüt salonunda bulunan öğrenciler arasından okul yönetimin-ce bir öğrenci etüt başkanı olarak görevlendirilir. Ayrıca bir başkan yardımcısı da görevlendirilir.

1.Etüt zaman çizelgesinin uygulanmasını sağlar.

2.Etüt yoklamasını yapar. Etüt çalışmasına gelmeyen öğrencileri nöbetçi veya belletici öğretmene hemen bildirir.

3.Etüt çalışmalarının sağlıklı ve sessizlik içinde yapılmasını sağlar, disiplin-siz tutum ve davranışta bulunanları hemen nöbetçi öğretmen veya belletici öğretmene haber verir.

4.Etüt salonunun temiz tutulması ve havalandırılması hususunda gereken itinayı gösterir, arkadaşlarına gerekli uyarılarda ve yaptırımlarda bulunur.

5.Etüt saatinin bitiminde, salonda gerekli kontrolleri yapar, varsa, açık pencereleri kapatır, elektrikleri söndürür, etüt salonunun kapısını kapa-tarak ayrılır.

6.Etüt başkanı gerekli gördüğü durumları pansiyon başkanına, görevli hizmetliye, belletici öğretmen veya müdür yardımcısına bildirir.

7.Etüt başkanı izin ve benzeri nedenlerle görevi başında bulunmadığı zamanlarda görevi başkan yardımcısı yürütür.

8.Etüt başkanı, pansiyon başkanına, görevli hizmetliye, belletici öğretmenlere, okul yönetimine karşı sorumludur.

HİZMETLİ GÖREV TALİMATI

Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Hizmetlilerle ilgili 60.ncı maddesi gereğince yapacağınız genel işler ile ilgili sorumluluklarınız;

1.Okul binası, atölye ve tesisler ile okul eşyalarının temizliğini yapmak.

2.Isıtma, sıhhi ve elektrik tesislerinin işletme, bakım, koruma ve basit onarımlarını yapmak.

3.Okula gelen çeşitli malzeme, araç ve gereci gerekli yerlere taşımak ve yerleştirmek.

4.Okulun badana, boya ve benzeri işlerini yapmak.

5.Okulun posta ve evrak dağıtım işini okul içinde ve dışında yürütmek.

6.Mutfak işlerinde yardımcı olmak.

7.Okul ve tesislerinde geceleri, mesai saatleri dışında ve tatillerde verilecek nöbet görevini yapmak.

8.Okul bahçesinin temizlik, bakım ve diğer hizmetlerini yapmak.

9.Okul idarecisi ve öğretmenlerinin verecekleri, hizmet ile ilgili diğer işleri yapmak.

10.(Hizmetliler bu görevlerini okul idaresince yapılacak bir programa göre yerine getirirler.)

B-Kamu binalarının yangından korunması hakkındaki 4.11.1995 tarih ve 22453 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğin temizlik, gece bekçiliği ve tatil nöbeti ile ilgili maddeleri

Temizlik Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar:

Madde 71-Binanın genel temizlik işleri mesai dışında yapılır. Odaların temizliği sırasında;

a)Sobalarda ateş varsa kapalı mangala alınır ve iyice söndürüldükten sonra bina dışındaki fırın, ocak veya varillerde toplanır.

b)Kâğıt sepeti ve varillerdeki hurda kâğıtlardan yakılması gerekenler, bina dışındaki fırın, ocak veya varilde yakılır. Diğerleri, hurda kâğıt deposuna konulur.

c)Elektrikler, pencere ve panjurlar kapatılır. Odalar kilitlenerek anahtarları özel dolaptaki yerlerine asılır ve nöbetçiye bilgi verilir.

d)Temizlik işleri bittikten sonra binanın ana kapısından başka diğer bütün kapılar, koridorlardaki pencere ve panjurlar kapatılarak uygun aralıklarla elektrik lambaları söndürülür.

Gece Bekçisi:

Madde 94-Her binada bir gece bekçisinin bulunması asıldır. Gece bekçisi temin edilemeyen yer-lerde:

a)Hizmetli sayısı 2'den fazla değilse, durum en yakın polis veya jandarma karakoluna bir yazıyla bil-dirilir ve binanın devriyeler tarafından sık sık kontrol edilmesi sağlanır.

b)Hizmetli sayısı 2'den fazla ise ve asıl görev aksatılmadan yürütülebilecekse hizmetliler sırayla gece nöbeti tutarlar ve ertesi günü istirahat ederler. Nöbet izni nedeniyle asıl görevinin aksaması söz konusuysa ve hizmetli sayısı 5'i geçmiyorsa (a) bendine göre hareket edilir.

Tatil Nöbeti:

Madde 95-Merkez daireleriyle il hükümet konaklarında ve en büyük amirlerince lüzum görülecek diğer daire ve kurumlarda resmi tatil ve bayram günlerinde de mevcut hizmetlilerce sırayla nöbet tutulur. Nöbetçi personele, fazla mesai ücreti ödenemediği takdirde nöbet tuttuğu saat kadar mesai günlerinde izin verilir.

MUTFAK TEMİZLİK TALİMATI

Mutfağın temizliği, doğrudan doğruya sağlığımızı ilgilendirdiği için, azami derecede itina etmemiz gerekir.

1.GÜNLÜK TEMİZLİK

2.HAFTALIK TEMİZLİK

3.AYLIK TEMİZLİK

4.MEVSİMLİK TEMİZLİK

 GÜNLÜK TEMİZLİK:

a)Bulaşıkların yıkanması ve ocağın temizlenmesi,

b)Buzdolabındaki yiyeceklerin bakımı,

c)Dolap üstlerini temizlemek ve masaların temizliğini yapmak,

d)Lavabonun temizlenmesi,

e)Rafların düzeltilmesi, alet ve araçların muntazam tutulması,

f)Çöp kutusunun boşaltılması,

 HAFTALIK TEMİZLİK:

a)Buzdolabının buzlarının temizlenmesi, eritilmesi (şayet buz varsa)

b)Ocağın temizlenmesi,

c)Ekmek kutularının temizlenmesi ve havalandırılması,

d)Rafların ve dolapların çekmecelerin temizlenmesi

e)Rafları ve dolapları yerleştirmeden önce kavanoz ve kutuların silinmesi,

f)Kapı ve pencere tozunun silinmesi,

g)Elektrik lambalarının tozunun silinmesi,

h)Lüzumu halinde camların silinmesi,

i)Yerin iyice süpürülüp, yıkanıp temizlenmesi,

AYLIK TEMİZLİK :

a)Erzakların kontrolü

b)Biten erzakların yerine konulması,

c)Mutfakta biten erzakların, kutu, kavanoz, torbaların, temizlenip yıkanıp, kurulandıktan sonra erzakların yerleştirilmesi,

MEVSİMLİK TEMİZLİK    :

a)Perdelerin yıkanması,

b)Duvarların temizlenmesi,(yağlı boya veya badana)

c)Mutfakta kullanılan dolap, masa ve sandalye, tabure v.s. gibi eşyaların yapıldıkları materyale göre temizliği, boya ve cilaların icap edenlerin onarımı.

d)Yiyecek maddelerinin güneşletilip havalandırılması,

Mutfağın temizliği ile ilgili olarak 4 bölümde belirtilen plana göre temizlik ve bakım işlerinin daha düzenli olarak görülmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda enerji vezaman kaybını da önlemiş olacaktır.

MUTFAKTA EMNİYET TALİMATI

Evde en çok kaza olan yer mutfaktır. Muhtelif işleri görürken gerekli emniyet tedbirlerini almayacak olursak maddi ve manevi bir çık zarara uğranabilir.

Mutfakta çalışırken aşağıdaki hususlara dikkate edilmesi gerekir.

1.İçinde patlayıcı ve çabuk alev alacak (Benzin, İspirto, Gaz vs.) maddeleri mutfağa sokmayı-nız.

2.Yüksek yerlerden bir şey alacağınız vakit sağlam sandalye veya tabureye çıkınız, ayaklarını-zın ucunda yükselmeyiniz.

3.Mutfaktaki yemek pişirme ocaklarını yakarken gerekli emniyet tedbirlerini almayı unutma-yınız. Önce kibrit yakınız sonra gazı açınız.

4.Yerleri sık sık temizleyiniz.

5.Bıçakları kullanırken, muhafaza ederken dikkatli olunuz. Bıçakları ayrı yerde saklayınız.

6.Ocak üzerinden, fırından alacağınız her şey için kuru tutaç kullanınız.

7.Kutu açarken mutlaka açacak kullanınız.

8.Havagazı ve benzeri ocakları kullanırken gazın boş yere çıkmamasına ve işiniz bittikten son-ra düğme ve musluğu kapatmayı unutmayınız.

9.Perde, havlu, bulaşık yıkama ve kurutma bezlerini ateşe yakın bir yere koymayınız.

10.Elektrik ocaklarını ıslak yere koymayınız ve ıslak elle dokunmayınız.

11.Şofbeni yakarken yağların alev almamasına son derece dikkat ediniz.

12.Kızartma yaparken yağların alev almamasına son derece dikkat ediniz.

13.Yiyeceklerin yanına temizlik malzemelerini koymayınız. Hem koku siner hem de herhangi bir yanlışlığa ve kazaya sebep olabilirsiniz.

14.Mutfakta çalışmaya giderken üzerinizde iğne bulundurmayınız.

15.Kibriti söndürmeden çöp kutularına atmayınız.

16.Mümkünse yangın söndürecek küçük bir aracı mutfağın bir köşesinde bulundurmaya çalışı-nız.

17.Mümkünse gaz kaçaklarını belirten cihaz kullanınız.

18.Kazaları önlemek için kaza olduğu anda telaşlanmayıp hemen tedbirlerinizi alınız.

PANSİYON GENEL TALİMATI

Pansiyonda kalan tüm öğrenciler aşağıdaki talimatlara uymak zorundadır.

1.Okulda başkalarını rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmamak,

2.Okulu ve çevresini kirletmemek,

3.Öğretmen veya okul yönetimi tarafından verilen ödevleri ve görevleri yapmak,

4.Kılık-kıyafet yönetmeliğine uymak,

5.Okulda, pansiyonda sigara içmemek,

6.Başkasına ait eşyayı sahibinin izni olmadan almamak veya kullanmamak,

7.Yalan söylememek,

8.Duvarları, sıraları kirletmemek,

9.Özürsüz olarak derslere, törenlere, etütlere, diğer eğitici çalışmalara, sınavlara, atölye, laboratuvar ve uygu-lama çalışmalarına katılmamak, geç katılmak veya katıldıktan sonra ayrılmak ve okulu terk etmemek,

10.Okul kitaplığından, laboratuvarlarından, atölyelerinden, pansiyonundan veya spor yurdundan aldığı kitap, araç ve gereçleri geri vermemek, eksik vermek, kötü kullanmamak,

11.Okul içinde veya dışında yöneticilere, öğretmenlere, arkadaşlarına ve okulun diğer personeline kaba ve saygı-sız davranmamak,

12.Ders, etüt, ders dışı faaliyetlerin akışını ve düzenini bozacak davranışlarda bulunmamak,

13.Okul yönetimi tarafından verilen izin süresini özürsüz olarak uzatmamak,

14.Arkadaşlarına sarkıntılık, hakaret ve iftira etmek veya başkalarını bu gibi davranışlara kışkırtmamak,

15.Kişileri veya grupları; dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezheplerine göre ayırmayı, kötü-lemeyi amaçlayan davranışlarda bulunmamak,

16.Okul içinde öğrenciler arasında gruplaşmalara, sürtüşmelere, çatışmalara neden olabilecek izinsiz gösteri veya toplantı düzenlemek, siyasi partilere, bu partilere bağlı yan kuruluşlara veya sendikalara ait amblem, rozet, yazı, slogan, bildiri, ilan, broşür ve benzeri propaganda araçlarını dağıtmamak,

17.Gece izinsiz ve özürsüz dışarıda kalmamak,

18.Okul demirbaş eşyasına, kendisinin ve arkadaşlarının araç ve gereçlerine ahlak dışı, ideolojik veya siyasi amaç taşıyan resim, amblem ve benzerlerini yapmamak, yazı yazmamak,

19.Yasaklanmış her türlü yayını okula, okula bağlı yerlere sokmamak veya yanında bulundurmamak,

20.Kişisel durumu ve adresi ile ilgili bilgileri okula yanlış bildirmemek,

21.Okul yetkililerinin ve disiplin kurulunun çağrılarına uymak, çağrı yazılarını almaktan kaçınmamak,

22.Kumar oynamak veya oynatmak, gibi kötü alışkanlıklarda bulunmamak.

23.Okulda bulunduğu halde kasıtlı olarak bayrak törenlerine katılmamak, özürsüz olarak bayram törenlerine gelmemek, gibi disiplin dışı davranışlarda bulunmamak.

24.Okulla ilişiği olmayan kimseleri okulda veya okula ait yerlerde barındırmamak,

25.Okulca verilen kimlik kartında veya başka belgelerde değişiklik yapmamak, sahte belge düzenlememek, üze-rinde değişiklik yapılmış belgeleri kullanmamak, bu belgelerin sağladığı haklardan başkalarını yararlandırma-mak

26.Yasaklanmış kitap, dergi, broşür, gazete, bildiri, beyanname, ilan ve benzerlerini dağıtmak, duvarlara ve diğer yerlere asmak, yapıştırmak, yazmak, okul araç ve gereçlerini bu amaçlar için kullanmamak, bu gibi durumları okul idaresine bildirmek

27.Okulun bina, eklenti ve donanımlarını, okula ait taşınır veya taşınmaz mallarını tahrip etmemek,

28.Okul müdürlüğünce konulan kurallara uymak.

PANSİYON HİZMETLİSİ GÖREV TALİMATI

Hizmetlinin başlıca görevleri şunlardır;.

1.Yatakhane, WC, merdiven ve koridorların temizliğini yapmak.

2.Çarşaf ve nevresimleri yıkamak kurutmak depolamak.

3.Her on beş günde yıkanmış nevresimleri öğrencilere dağıtıp kirlileri toplamak.

4.Sabahları belletici öğretmenle birlikte öğrencileri kaldırmak.

5.Öğrencilerin yataklarını ve battaniyelerini düzeltmeden gitmelerini önlemek.

6.Gece yat zamanında belletici öğretmenle birlikte sayım yaparak ışıkları kapatıp yatmayı sağlamak.

7.Öğrenciler kahvaltı sonrası temizliklerini yaptıktan sonra yatakhanelerde kimseyi bırakmayacak ve kilitleyecek.

8.İçeride kalarak yatakhane temizlikleri ile WC, banyo temizliklerini yapmak, çöp kovalarını boşaltmak.

9.Düzeltilmeden bırakılan yatak var ise düzeltmek ve ilgili öğrenciyi rapor etmek.

10.Öğrencilerin dolaplarına belletici öğretmenler ile birlikte kontrol ederek verilen alana uygun yerleşim var mı? Yasaklanmış madde var mı? Kontrol etmek ve rapor etmek.

11.Akşam yat saatinden önce ve sonra pansiyona yabancı almamak geç gelen öğrenci olursa mutlaka rapor etmek.

12.Akşamüzeri bütün öğrencilerin ilk etütle okulda olmaları gerektiğini bilmek. İzinli öğrenci-leri ancak ellerinde izin kâğıdı var ise pansiyona kabul etmek (Geç gelenleri)

13.Öğrencilerin halı yolluklar üzerine ayakkabı ile basmalarını önlemek.

14.Öğrencilerin pis, kirli ve kokan çoraplarla halı üzerinde dolaşmalarına mani olmak.

15.Kokulu çorapların dolaplarda bulundurulmasını önlemek.

16.Yatakhaneleri havalandırmak.

17.Dolap üstlerine malzeme konulmasını önlemek.

18.Dolaplara gıda maddesi konulmasını, bulundurulmasını ve mutfak malzemelerinin dolaplara çıkarılmasını önlemek.

19.Boş vakitlerde aşçı ve yardımcısına yardım etmek.

20.Gündüz, sabah temizliğinden sonra, hangi nedenle olursa olsun yatakhanelere öğrenci çı-karmamak, yatakhaneleri açmamak,

21.Pansiyonun çevre temizliğini yapmak, gerekli emniyet tedbirlerini almak.

22.Belletici öğretmenler ve ilgili müdür yardımcılarının vereceği görevleri yerine getirmek.

23.Okul müdürlüğünce verilen diğer görevleri yapmak.

PANSİYON KAT BAŞKANI TALİMATI

Kat başkanı; katın sağlıklı tertipli düzenli ve disiplinli işleyişinden sorumludur. Kat başkanı ve yardımcısı öğrencilerce seçilir.

1.Katta günlük zaman çizelgesinin uygulanmasını sağlar.

2.Yatma saatlerinde kata diğer öğrencilerin girmesine engel olur.

3.Kat temizliği için temizlik nöbet çizelgesi düzenler ve uygulanmasını sağlar.

4.Katta bulunan demirbaşların kontrolü arızalı olanların ve kırılanların takibini yapar, gerekçesini okul idaresine bildirerek bakım ve onarımlarının yapılmasını sağlar.

5.Katta yatakların temiz ve tertipli olmasını sağlar.

6.Katlara yemek getirilmesine ve yemek yenilmesine engel olur.

7.Katların havalandırma ve ısınma durumlarını kontrol eder, eksikliklerini okul idaresine bildirir.

8.Kat başkanı izin vb. nedenlerle görevi başında bulunmadığı zamanlarda görevi başkan vekili yürütür.

9.Kat başkanı ihtiyaç duyduğu husus ve durumlar için pansiyon başkanına belletici öğretmenlere veya müdür yardımcısına başvurur.

10.Kat başkanı, pansiyon başkanına, belletici öğretmenler ve okul yönetimine karşı sorumludur.

 

 

PANSİYON MÜDÜR YARDIMCISI GÖREV TALİMATI

1-Okulun yatılı ve yarım yatılılıkla ilgili iş ve işlemlerini kanun yönetmelik ve emirlere göre yürütmek, paralı yemek yiyen personel ve öğrencilerin işlemlerini yapar.

2.Okulumuzda görev yapan yardımcı hizmetler sınıfına ait personelin görev dağılımlarının yapılması ve görevlerinin yapılmasını kontrol eder.

3.Okul ve pansiyon giriş kapısında sürekli personel bulundurulmasının sağlanması, gelen ziyaretçilerin mutlaka kaydının yapılarak kimlik karşılığı giriş kartının verilmesinin sağlar.

4.Kapı ve pansiyon nöbet devir teslim defterlerinin sürekli kontrolünün sağlanması nöbet raporlarının incelenmesi ve gereğinin yapılmasının sağlar.

5.Okulun tüm odaları pansiyon ve etüt sınıflarına konulan günlük emniyet kontrol çizelgelerinin takibi ve kontrolünün yapılması.

6.Okulun elektrik tesisatlarının elektrik teknisyeni tarafından her yıl muntazaman kontrolünün yapılması ve hazırlanan raporun müdürün onayından sonra dosyalanmasının sağlanması.

7.Yangın tüplerinin TS 862 standardına göre dolumlarının ve hazır halde bulundurulmalarını sağlar.

8.Yangın yönergesinin hazırlanması ve yangından kaçış levhalarının duvarlara asılmasını sağlar.

9.Okulun deprem ve tabii afetlerle ilgili güvenlik önlemlerini alır. (Tatbikat senaryosu hazırlanması ve uygulanması)

10.Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunma levhaları hazırlar.

11.Yönetici, öğretmen, memur ve öğrencilerden oluşan SÖNDÜRME-KURTARMA-KORUMA VE İLK YARDIM ekiplerinin oluşturulmasını sağlar.

12.Okulda gıda maddesi ile ilgisi bulunan personelin 6 ayda bir sağlık kontrollerinin yapılmasını sağlar.

13.Okul kantininin denetlenmesi, çalışanları ile okul kooperatifinde çalışanların 6 ayda bir sağlık kontrollerinin yapılmasının sağlayarak, sağlıksız gıda maddelerinin satışının yasaklanmasını ve liste fiyatlarının onaya sunar ve takibini yapar.

14.Okul pansiyon binasında kalan kişiler ile ilgili kütük defteri tutmak ve bunları denetlemeye yetkili kişiler için hazır bulundurur.

15.Okulda tabelaya göre çıkacak yemeklere ait malzemeleri defter kayıtlarına geçirir.

16.Düşümlerinin yapar.

17.Okul pansiyonunda kalan öğrencilerin kontrol ve denetimlerini günlük yapar. Tertip düzen için gerekli önlemleri alır.

18.Pansiyon zaman çizelgesi hazırlar.

19.Pansiyon temizlik çizelgesi hazırlar.

20.Pansiyon odalarının kapılarına odada kalan öğrencilerin resimli kimlik bilgilerinin asılmasını sağlar.

21.Hafta sonlarında evci çıkacak öğrencilere izin belgesi verir.

22.Yatılı ve yarım yatılı öğrenciler ile ilgili günlük tabela hazırlanması, (varsa diyet uzmanı ile birlikte) ambardan çıkarılması, pişirilmesinin kontrol edilmesi ve çıkan yemeklerden zehirlenmelere karşı önlem alarak örneklerin 24 saat buzdolabında saklanmasının temin eder.

23.Okulda yapılan seminer faaliyetleri ile ilgili olarak konaklama belgelerinin tanzimi belgeye dayalı Döner Ser-maye Saymanınca fatura kesilmesinin sağlanması ve konaklama ile ilgili imalat- maliyet hesaplarının kontrolü ve kesilmesini sağlar.

24.Kurs, seminer vb. faaliyetleri organize ederek sonuçlandırır.

25.Okul yemekhanesinde kullanılan her türlü erzak alımlarının satın alma esas ve usullerine göre yürütülmesini sağlar.

26.Okul yemek kantini ile ilgili hesap ve dökümlerin her seminer ve kurs sonunda sonuçlandırılarak tutanağa bağlanması ve deftere işlenmesinin sağlar.

27.Okulun kalorifer ile ilgili yakma işlemlerini kontrol eder.

28.Okul pansiyon binasında ve yemekhanesinde bulunan demirbaşların takibi, numaraların yazılması demirbaş listelerinin hazırlanarak asılması, kullanıma hazır halde bulundurulmasını sağlar.

29.Okulumuzda yapılacak düğün, toplantı vb. faaliyetlerin planlanmasının ve takibinin yapılması ile düğünlerde meydana gelebilecek her türlü olaylar için gerekli önlemi almak olay meydana geldiği ve gelmesi muhtemel olduğu takdirde emniyet tedbirleri için okul müdürünü veya emniyet yetkililerini haberdar eder.

30.Okul bahçe düzenlemesinin hizmetli ve öğrencilerle birlikte yapılmasını sağlar.

31.Hazırlanacak nöbet çizelgesine göre nöbet tutar.

32.Müdürün vereceği görevleri yapar.

PANSİYON ÖĞRENCİ BAŞKANI TALİMATI

Pansiyon başkanı, pansiyonun sağlıklı işleyişini takip etme, okul idaresi, nöbetçi öğretmen ve belleticilerden aldığı talimatlar doğrultusunda pansiyonun işleyişinden sorumludur. Pansiyon başkanı ve yardımcısı öğrenciler tarafından seçilir.

1.Kat başkanının görevlerini kontrol eder, yatakhane talimatının uygulanmasını sağlar, aksaklıkları okul idaresine bildirir.

2.Etüt başkanının görevlerini kontrol eder etütlerin zamanında ve sağlıklı yapılmasını sağlamak. Aksaklıkları okul idaresine bildirmek.

3.Pansiyon genel düzeninin sağlanmasında ve korunmasında okul idare-sinin ve belletici öğretmenlerin yardımcısıdır.

4.Yatılı öğrencilerle okul yönetimi arasında irtibatı sağlar.

5.Okul idaresinin gerekli görüldüğü hususları yatılı öğrencilere duyurur.

6.Öğrencilerin izin vb. isteklerini müdür yardımcısına bildirir.

7.Pansiyonda giderilmesi gereken aksaklık ve eksiklikleri, kontrol ve tespit ederek belletici öğretmenlere ve müdür yardımcısına bildirir.

8.Pansiyonda görevli öğrencileri denetler, gerekiyorsa uyarılarda bulunur; ihtiyaç duyarsa, bu görevlilerin tutumlarını belletici öğretmene veya müdür yardımcısına bildirir.

9.Pansiyon başkanının izin vb. nedenlerle görevi başında bulunamadığın-da görevi başkan yardımcısı yürütür.

10.Pansiyon başkanı, düzen ve işleyişle ilgili bütün yönergelerin yürütülmesinden belletici öğretmene ve müdür yardımcısına karşı sorumludur

 

 

 

 

PANSİYON REVİR SORUMLUSU

GÖREV TALİMATI

Okul müdürlüğünce bir öğrenci revir sorumlusu olarak görevlendirilir. Ayrıca bir revir sorumlusu yardımcısı da görevlendirilir.

1.Okul hemşiresi ve pansiyon nöbetçi öğretmeni, belleticiler ve okul idaresine karşı sorumludur.

2.Revirdeki ilk yardım malzemeleri kontrol ve bakımdan sorumludur. İzinsiz hiçbir ilaç öğrencilere verilemez.

3.Revirin tertip düzen ve temizliğini yapmak sürekli hazır bulundurmak.

4.Revirde yatan öğrencilerin kontrolü yeme içme ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olur.

5.Revirde yatan öğrencilere verilen ilaçların kullanılmasında yardımcı olur.

6.Kullanılmadığı zamanlarda reviri emniyete alıp kilitlerler.

7.Revirde bulunan eksiklikleri okul idaresine bildirerek temin edilmesini sağlar.

8.İlk yardım konusunda okul hemşiresi ve en yakın sağlık ocağından eğitim alarak öğ-rencilere yardımcı olur.

9.Okul ve pansiyonlarda herhangi bir sağlık problemi görüldüğünde okul idaresini haberdar eder.

10.Acil durumlarda hasta öğrencileri nöbetçi ve belletici öğretmenlere bildirip şoför nezaretinde refakat eder.

11.Okulda sağlık ile ilgili sosyal etkinlikler kulübü öğretmenleri ile temas ederek zararlı alışkanlıklarla ilgili broşürleri pansiyon binasında okul idaresince gösterilen yerlere asar.

12.Pansiyon binasında zararlı yaratık ve haşereler ile mücadele etmek için yardım eder.

13.Öğrenci ve insan sağlığını tehdit edici duyumları hemen nöbetçi öğretmen ve okul idaresine bildirir.

14.Pansiyonun banyo ve tuvaletlerini sürekli kontrol ederek temiz ve bakımlı tutulması için ilgililerle işbirliği yapar.

15.Pansiyonda görevli Müdür Yardımcısı Nöbetçi öğretmen, belletici ve pansiyon baş-kanınca verilen görevleri yapar.

 

SAYMAN MUTEMEDİ GÖREV TALİMATI

Sayman mutemedi, pansiyonla ilgili işlerin yürütülmesinden müdür yardımcısına, üzerindeki hesaplar bakımından da bağlı bulunduğu saymana karşı sorumludur.

1.Sayman mutemedinin başlıca görevleri şunlardır.

2.Tüm muhasebe işlemlerini usulüne uygun olarak yürütmek, defter ve ve-sikaları gereğine göre tutmak ve muhafaza etmek.

3.Her türlü para tahsil ve ödemelerini yapmak ve her akşam mesai bitimin-de kasa defterinin zimmet bakiyesi ile mevcudunun uygunluğu sağlanarak bunları kontrol ve denetime hazır bulundurmak.

4.Okul Pansiyonları ile ilgili satın alma iş ve işlemlerine katılmak usulüne göre satın alma işlemlerini sonuçlandırmak.

5.Pansiyon sağlık araç gereçlerini kontrol etmek ilk yardım malzemelerinin hazır ve kullanılır halde bulunmalarını sağlamak.

6.Öğrencilerin sağlık ile ilgili iş ve işlemlerine ilişkin ödemelerin yapılması yapılan sağlık kontrolleri ile ilgili dosya tutulmasının sağlanması (varsa sorumlu hemşire ile birlikte)

7.Satın alınacak veya satılacak eşya ve gereçlerin eksiltme ve artırma şartlarını ve sözleşme projelerini hazırlamak.

8.Paralı yatılı öğrencilerin taksitlerini ve ücretle yemek yiyenlerin paralarını zamanında alarak saymanlığa yatırmak.

9.Mutemet sıfatıyla kendisine verilen görevleri, maaş ve hesap işleri ile ilgili işlemleri günü gününe yapmak.

10.Ödenekleri kanun ve yönetmeliklere uygun olarak müdürün vereceği emirlere göre harcamak ve yönetmeliklere uygun olarak hazırlamak ve ayrıca bununla ilgili belgeleri " Ayniyat Talimatnamesi"'nin gerektirdiği faturaların örneklerini satın alma ve satma kararlarını dosya halinde saklamak.

11.Ödenek, maaş vb. ile senet defterlerini tutmak; her ay sonunda ödeme ve gider gerçekleştirme çizelgelerini hazırlamak.

12.Günlük pansiyon tabelasını düzenlemek.

13.Okul müdürlüğünce verilen diğer görevleri yapmak

 

 

TELEVİZYON KULLANMA TALİMATI

Televizyon, yayın saatleri içinde belirtildiği. Şekilde kullanılır:

1.Hatta sonu tatil olan günler akşam (cuma, cumartesi) yayın saati içinde televizyon izlenmesi serbesttir.

2.Televizyonu açıp kapamak öğrenci başkanı tarafından yapılacaktır Korunması ve işleyişinden sorumludur.

3.Televizyon cihazını kurcalamak, ayarlamak gibi karıştırma yapan öğrenciler hakkın-da kovuşturma yapılacağı bilinmelidir.

4.Etüt yapılan akşamlar, (ertesi gün ders yapılacak zamanlarda) televizyon hiçbir zaman açılmayacak ve talepte bulunulmayacaktır.

5.Yayınların izlenmesinde, televizyon cihazının çok yakınına kadar sokularak oturma ve itişmelere yer verilmeyecek ve bir düzen içinde izlenecektir.

6.Milli maçlarımız veya Milli Bayram günleri yayınlarının izlenmesi istekleri okul idare-sinin iznine bağlıdır.

7.Belletici öğretmen, televizyon yönergesinin uygulanmasını takip edilecektir.

8.Nöbetçi öğretmen ve belletici öğretmen tarafından izlenmesi sakıncalı görülen yayınların izlenmesi engellenecektir.

9.Yatma saati olan saat 21.30'dan sonra televizyon izlenmesi yasaktır. Ancak özel durumlarda Milli maç, Milli ve Dini bayramlarda nöbetçi öğretmen ve belletici sorumluluğunda televizyon izlenmesine izin verilebilir.

10.Televizyon izleme yerini kirletmek, kabuklu çerez yemek yasaktır.

11.Bu yönergeyi pansiyon müdür yardımcısı ve nöbetçi belletici öğretmenler uygular ve kontrol eder.

YATAKHANE TALİMATI

1.Yatakhanede başkasının odasına kesinlikle girilmeyecek. Sabah kalk zili çalar çalmaz, herkes yatağından kalkıp en kısa zamanda yatağını, dolabını talimata göre düzenlemelidir. Aşırı rahatsızlığından dolayı kalkamayan öğrencileri nöbetçi öğrenciler nöbetçi öğretmene anında bildirecektir.

2.Yatakhanenin sükûneti korunacak; ses, söz, tavır ve davranışlarla bu sükûnet bozulmayacaktır.

3.Görevli öğrenciler temizlik ve diğer görevlerini noksansız ve istenilen şekilde yapacak, nöbetçi öğrenci ve temizlik başkanları kontrol edip nöbetçi öğretmene durumu arz edecektir.

4.Her türlü temizlik malzemesi (sabun, fırça, diş macunu, krem kolonya, havlu vb.) öğrenci dolabında bulunacaktır.

5.Her türlü öğrenci eşyası, dolapta düzenli şekilde bulundurulacaktır.

6.Elini, yüzünü sabunla yıkayıp, okul giysilerini giymeli (çeşmeleri kullanırken suyu yeterli açıp işi bitince mutlaka kapamalı, arızalı olanı nöbetçi öğrenciye bildirmeli tuvalet ve banyoları usulüne göre kullanmalı) temizliğe çok dikkat etmelidir.

7.Kahvaltıya düzenli bir şekilde gelip yemek sessizce yenecek. Kesinlikle yemekhane dışına (yatakhane, mütalaa salonu, bahçe ve diğer yerlerde) yiyecek çıkarılmayacaktır. Yemeklerden sonra el yıkamak, diş fırçalamak için yatakhaneye çıkıp, ihtiyaçlarını en kısa zamanda giderip yatakhaneyi terk etmelidir.

8.Yatakhanenin bütün bölümlerinin temiz tutulmasına ve havalandırılmasına özen gösterilecektir.

9.Sabahleyin koğuştan ayrılmadan önce her öğrenci kendi yatağını düzeltecektir.

10.Yatakhanenin dışında hiçbir yerde pijama ve eşofman ile oturmayacak, dolaşmayacaktır.

11.Yatakhanede yastık altında, ranza üzerinde vb. yerlerde hiçbir eşya veya vs. bulundurulmayacak; yatakhaneye çamaşır asılmayacaktır.

12.Günlük elbise, pardösü, ayakkabı, vb. eşya dolapta bulunacak odalarda pijama, terlik ile bulunulacaktır.

13.Tüm öğrenciler zamanında dersine girecek dersi olmayanlar sınıflarında sessizce çalışacak, Sınıf dışına nöbetçi Müdür Yardımcısından veya nöbetçi öğretmenden izinsiz çıkılmayacaktır.

14.Sabah kahvaltısına, Öğle ve akşam yemeklerine zamanında gelip yemeğini yedikten sonra etüt saatlerine kadar okulun sosyal etkinlik alanlarında bulunmalı, etüt saatinde mutlaka sınıflarına gireceklerdir.

15.Belirtilen zamanda yatılacak gün boyunca okulda bulunulacak dışarı çıkarken mutlaka Müdür Yardımcısından izin alınacaktır.

16.Raporlu öğrenciler raporlu olduğu günlerde yatakhaneden ayrılamaz. Revirde istirahat edeceklerdir.

17.Ranza, dolap, yatak, yastık, çarşaf, battaniye gibi eşyalarını temiz ve tertipli olarak kullanacak, dolabını ve yatağını örnek yatak ve dolap gibi hazırlayacak, vakit çizelgesine uyacaklardır.

18.Uyurken uyumsuzluk gösteren öğrenciler (altını ıslatma, horlama) ilgili müdür yardımcısına haber verilerek gerekli tedbir alınacaktır.

19.Öğrenci, okul yönetimince kendisine gösterilen ranzada yatacak, verilen dolabı kullanacaktır. Kendiliğinden ranzayı, dolabı ya da eşyaların yerlerini değiştirmeyecektir. Dolap üzerine gereksiz maddeler ve eşya konulmayacaktır.

20.Okul idaresinin ve belletici öğretmenin vereceği diğer görevleri yapacaktır.

YATILI ÖĞRENCİ YEMEK TABELASI DÜZENLEMESİ VE

GÜNLÜK ERZAK ÇIKARMA TALİMATI

Yatılı öğrenci yemek tabelası düzenlemesi ve ambardan günlük erzak çıkarımı ile muayene kabul işlemleri aşağıda yazılı olduğu şekilde yapılır.

1.Pansiyon ambar memuru; günlük tabelaya girecek kişi sayısını sorumlu müdür yardımcısından alarak yemek listesine uygun tabela cetveli miktar düzenlemesi hazırlar ve günlük kişi başı yemek maliyet çizelgesi hazırlanır.

2.Günlük tabela çizelgesinde yazılı erzakın çıkarılması, çizelgenin okul müdürlüğüne onaylatılmasından sonra başlanır.

3.Erzak çıkarımı her gün saat 15.30—16.00 arasında yapılır.

4.Erzak çıkarımında ilgili müdür yardımcısı (belletici öğretmen bulunmadığı zaman) Nöbetçi belletici öğretmen, ambar memuru, aşçıbaşı ve yemekhane nöbetçi öğrenci hazır bulunur.

5.Çıkarılan erzakın tabela mevcuduna göre tam, sağlam ve temiz olmalarına dikkat edilir. Tadı ve miktar kontrolü yapıldıktan sonra aşçıya teslim edilir. (tutanak ile)

6.Taze meyve ve sebzeler ile bozulacak cinsten günlük gelecek(balık-süt-yağ-yoğurt v.b.) tabelaya konulmuş ise mutfağa tesliminden önce, muayene komisyon üyeleri tarafın-dan kesin kontrolden geçmedikçe pişirilmeye ve yedirilmeye konulmaz.

7.Sağlık şartlarına uygunluğu muayene ve kontrolden geçirilmeden mutfağa alınan ve yedirilmek üzere hazırlığa konulan erzakın akıbetinden aşçı ve ambar memuru birinci derece sorumludur.

8.Günlük erzak çıkarımı tamamlandıktan sonra tabela listesi ilgililerce (belletici öğret-men, nöbetçi öğrenci, aşçı) orada imza edilir. Mutfağa teslimi yapılan erzakın korunmasından teslim alan aşçı sorumludur.

9.Erzak ambarına konulmak üzere pazarlık usulü ve ihale yoluyla satın alın yiyecek mad-deleri her ne olursa olsun muayene komisyon üyelerinin kontrol ve kabulünden geçme-dikçe ambara veya mutfağa alınmaz. Bu kaideye aykırı davranışlar kanuni kovuşturma-ya nedendir.

10.Tabelaya göre pişirilen ve yedirilmek üzere dağıtıma hazırlanan, yemek, dağıtım saatinden yarım saat önce tat ve lezzet kontrolü yapılması içi yemek numuneleri aşçı tarafından bir tepsiye konularak muayene getirilir.

11.Öğle yemekleri pansiyon müdür yardımcıları tarafından, akşam ve sabah yemekleri Nöbetçi belletici öğretmen tarafından kontrol edilecektir.

12.Erzak ambarı olarak kullanılan depo kapısı çift kilitli olarak kapatılır. Anahtarın biri am-bar memurunda, diğeri Pansiyon Müdür Yardımcısında bulunur. İzinli ayrılan anahtarı Müdür Başyardımcısına teslim eder.

YEMEK TALİMATI

Yemek salonunda sağlıklı bir ortamda yemek yemek, mikropsuz bir ortam bırakmak ortak görevimizdir. Bunu sağlamak için aşağıda belirtilen hususlarda duyarlı olmamız gerekmektedir.

1.Soğuk algınlığına yakalanmış isek yiyeceklerin yanında aksırmak, öksürmek tehlikeli ve yasaktır.

2.Yiyecek servisi yaparken el yüz ve saç temizliğine, elbisenin temiz olmasına dikkat ediniz.

3.Başkasına ait tabak, bardak, çatal ve kaşıkları kullanmayınız.

4.Başkasına ikram ederken çatalları saplarından bardakları alt kısımlarından tabakları kenarlarından tutunuz.

5.Yemek yerken çatal, kaşık ve bıçak kullanınız. Elle yemek yemeyiniz.

6.Tırnaklarınızı kısa ve temiz tutunuz.

7.Yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra ellerinizi mutlaka sabun ile yıkayınız.

8.Yemek almak için sıraya giriniz, önce öğretmenleriniz sonra kız arkadaşlarınız daha sonra sıraya göre self servis yemek alımı yapınız.

9.Yemek bitiminde self servis tepsisindeki artıkları çöpe, kaşık, çatal ve bıçağı yerlerine koyunuz.

10.Nöbetçi öğretmen ve belleticilerin uyarılarını dikkate alınız.

YEMEKHANE NÖBETÇİ ÖĞRENCİLERİ

HAKKINDA TALİMAT

Yatılı öğrenciler arasında, okul yönetimine hazırlanacak çizelgeye göre, her gün yeter sayıda öğrenci yemekhanede nöbet tutar.

1.Öğrenciler görevli oldukları gün, okul idaresince izinli sayılırlar,

2.Yazılı sınav olduğunda sınava katılırlar. Sınava giren öğrenci nöbet yerinden ayrılırken arkadaşına haber verir. Tüm nöbetçi öğrencilerin aynı saate sınavlarının olması halinde aşçıya haber vererek sınava katılırlar. Sınav bitimine görevlerine devam ederler.

3.Ekmekleri. Kesmek, masalara dağıtmak,(Ekmekler küçük kesilmeli ziyan olması önlenmeli)

4.Tuzluk ve biberlikleri dolu ve kullanılır halde bulundurmak ve masalara koymak.

5.Bardakları masalara dağıtmak.

6.Sürahileri doldurmak ve masalara dağıtmak,

7.Yemek esnasında arkadaşlarının ihtiyaçlarını karşılamak,

8.Yemekhane ve mutfakta masa, sandalye, tabak, çatal, bıçak, bardak vb. malzemen temizlik ve tertibin de görevlilere yardım etmek.

9.Yemekhane nöbetçileri, nöbet süresince yemekhaneden ayrılamazlar,

10.Mesleki becerilerini geliştirmek amacı ile Aşçının talimatları doğrultusunda yemek yapımına yardımcı olurlar.

11.Yemekhanenin paspas yapılmasına yardımcı olur.

12.Yemekhane genel temizliğine yardımcı olur.

13.Yemek ve temizlik bitiminde kapı pencereleri kapatarak yemekhaneyi emniyete alırlar.

14.Yetkililerce verilen diğer görevleri yerine getirirler.

15.Yemekhane nöbetçileri, pansiyon başkanına, belletici öğretmenlere ve okul yöne-timine karşı sorumludur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.07.2022 - Güncelleme: 29.07.2022 13:17 - Görüntülenme: 267
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
.,